top of page

Nacional

Un de cada dos espanyols tem perdre el treball i el 70% és pesimista sobre la seva próxima situació econòmica

Martes, 21 abril 2020 - 05:33    

Marta Valero Rodriguez 4B

15874076999981.webp

L'impacte econòmic de l'COVID-19 ha deixat un profund pessimisme sobre les llars espanyoles. Al menys un de cada dos ciutadans es declara bastant o molt preocupat per la seva ocupació i la gran majoria considera que la nova realitat que porten les conseqüències de la pandèmia farà empitjorar la situació econòmica de la seva família.

L'enquesta, realitzada a la cinquena setmana de l'confinament general decretat el passat 14 de març pel Govern per frenar l'expansió de l'coronavirus, indica que els espanyols tenen assumit que l'aixecament de l'estat d'alarma donarà lloc a un període de crisi econòmica que en res s'assemblarà a la realitat econòmica prèvia. El camí de sortida passa necessàriament, amb més d'un 90% de suport entre els enquestats, per un acord social entre el Govern, les empreses i els sindicats que ajudi a superar la depressió.

Les xifres que s'han estudiat des de llavors per institucions i agents socials multipliquen per cinc els afectats per regulacions temporals d'ocupació, que gràcies a les mesures de protecció com prestacions tenen cobert un 70% de l'salari. És una realitat que sembla molt més en sintonia amb l'estat d'opinió dels espanyols.

El Govern perllonga l'estat d'alarma fins al 9 de maig però "alleujarà" el confinament dels menors.

Una nova pròrroga de l'estat d'alarma, però amb matisos i novetats.

El 18 d'abril de 2020, el president de Govern, Pedro Sánchez va anunciar des d'una roda de premsa a la Moncloa, que demanarà al Congrés dels Diputats que  el confinament s'allargui  15 dies més , fins al pròxim 9 de maig.

No obstant això, en aquest nou període  "s'alleujarà" el confinament dels menors a partir del 27 d'abril. A partir d'aquest dia el Govern d'Espanya permetrà sortir als menors durant unes hores del dia, amb l'objectiu que aquesta situació sigui més suportable per als més petits. Però hauran de sortir amb un adult i amb mascareta.

"No podem posar-nos en risc amb decisions precipitades. Hem d'aconseguir més avenços abans d'entrar a la següent fase, la desescalada i la transició cap a la nova normalitat", ha explicat el cap de l'executiu.

Per altra banda, la decisió d'allargar l'estat d'alarma encara haurà de passar pel consentiment del  Congrés dels Diputats i s'haurà de negociar amb la resta dels partits sobre les condicions que s'han d'aplicar. Però, tot sembla indicar que el govern tornarà a comptar amb els suports necessaris per aconseguir aquesta nova pròrroga.

57.jpg

Alumne: Abed Gabriel Leon

Data: 19/4/20

Curs: 4rtB Olorda

Trimestre: 3

 

El desconfinamiento de los niños

Marta Carrasco Chiva

23-04-2020

Los niños podrán salir entre las nueve de la mañana y las nueve de la noche y llevar juguetes.

T5EbQBC2DWgx78BIDYr8A5.webp

El presidente anuncio una prorroga del estado de alarma hasta el 9 de mayo, introduciendo la novedad que también se le permitiría salir a la calle para dar breves paseos.

La portavoz del gobierno anuncio esas salidas de los niños y horas después el ministro de sanidad rectificaba.

Esto genero una tormenta política y social, horas después el ejecutivo ha anunciado que si se podrán salir a la calle a dar paseos acompañados siempre de adultos.

Pueden salir los menores de 14 años siempre que cumplan las normas de seguridad dictadas por el ministerio de sanidad.

No se puede ir ni con patinete ni bicicleta, no es obligatorio el uso de mascarillas aunque si el distanciamiento social de 1 metro.

ENTREVISTA A VICTOR MANUEL

SOBRE LA NOVA PRÒRROGA DE L'ESTAT D'ALARMA 

  • Qui és Víctor Manuel?

La opinió de Víctor
2_edited.jpg

Víctor Manuel és un home alt de Bolívia (la Paz) que quan va tenir set anys, va arribar a Espanya per estudiar millor, a més, és germà d'Abed Gabriel, un estudiant de quart de l'ESO. Té vint-i-dos anys, i actualment està cursant un mòdul d'electrònica als Salesians, tot i que el confinament provocat pel coronavirus li impedeix cursar-lo correctament, fent que tingui diverses dificultats per tal d'aprendre.

  • Les preguntes:

1.Víctor, que penses sobre la nova pròrroga establerta pel govern?

 

En primer lloc, he d'agrair-te per escollir-me per fer aquesta entrevista. Pel que fa a la meva opinió sobre això, jo penso que és una decisió necessària, ja que hem de recordar que les morts i les infeccions pel coronavirus no van baixar gairebé en aquests dies de confinament, i això vol dir que encara hi ha diverses persones que estan infectades i no ho sabem. I si alguna raó surten de casa, podrien infectar a molta gent, i tornaríem des del punt d'inici.

 

El que és millor és continuar amb aquest confinament per la seguretat de tothom, fins que baixi el nombre d'infectats per dia, encara que a moltes empreses això no les vingui molt bé aquest confinament, o que els estudiants tinguin dificultats per aprendre.

2.Tu com a estudiant dels Salesians, creus que t’ha afectat molt aquesta pròrroga?

 

Sent sincer, he de dir que si, ja que no puc fer les meves classes com abans. El cas és que ja no puc fer les pràctiques que fèiem en els tallers, o els circuits que fèiem i tampoc els treballs en grup, que per a mi, són unes de les poques coses bones del meu mòdul.

 

El fet és que les meves classes s'han tornat més monòtones i avorrides que abans. Tan sols prenem apunts i escoltem al professor per via zoom, i quan s'acaba la classe virtual, ell ens posa deures per la següent setmana. És veritat que no fem exàmens (de moment), però tampoc fem les activitats divertides que fèiem abans de tot això, tan sols copiem i escoltem com maquines sense cervell. En definitiva, si m'ha afectat molt aquesta reclusió, ja que he de continuar amb aquestes classes fins que tot s'acabi.

3.Creus que el president de Govern, Pedro Sánchez ha fet bé en prolongar el confinament?

 

Jo crec que si, encara que no puc estar en les seves sabates, puc entendre que Sánchez en aquests dies està sota molta pressió de les empreses i agencies que necessiten funcionar al més aviat possible, o es terminaran arruïnant. Hem de tenir en compte que el president està en una situació molt sensible i delicada, i està fent tot el que pot fer per la nostra seguretat, però a vegades ha de prendre decisions molt arriscades pel bé comú.

4.Quina és la teva opinió sobre que els nens joves, a partir del 27 d’Abril, puguin sortir al carrer durant el dia?

Jo crec que és una bona idea deixar als menors sortir al carrer durant unes hores del dia, ja que els menors són els que més estan afectats pel confinament. Al principi, durant març, els joves i els adolescents no podiensortir al carrer per cap raó, ni per passejar ni per anar a comprar menjar. Però amb el fet de que a partir del 27 d’Abril ja puguin sortir al carrer, farà que els més petits de la casa puguin suportar la reclusió més fàcilment.

5.Com creus que t’avaluaran durant les posteriors  setmanes de confinament?

 

De moment, els Salesians no han comunicat oficialment com podran avaluar als alumnes durant tot el confinament, tan sols ens han dit que tots els treballs i projectes que anem fent, seran avaluades amb nota. Al principi jo pensava que ens avaluarien amb els treballs que fem durant la reclusió i que quan tot això s'acabi, en juny o maig, faríem uns exàmens per tal d'aconseguir una nota. Però jo crec que al final no podrem tornar a classes, i que ens posaran la nota final segons els exàmens que hem fet abans del confinament i els treballs que anem fent al llarg de març, abril, maig i juny.

 

 

Per altra banda, el meu germà, que fa quart d'ESO, també sembla que serà avaluat amb les notes de primer i segon trimestre. La veritat, a ell no li agrada molt el fet que no podem tornar a les nostres classes, ja que ell vol fer el crèdit de síntesis com tots els anys, i sobretot celebrar la seva graduació, però no es pot fer res, no depèn dels professors ni del director del centre educatiu.

6.És possible que el confinament es perllongui fins a tot l'estiu?

Espero realment que no, de veritat, no puc ni imaginar-me com podria afectar a l'economia espanyola el fet que les botigues de tot un país capitalista com Espanya estiguin carrades per més de tres mesos seguits. És possible que tardarem molt a tornar a la normalitat, però a poc a poc les coses s'afluixaran, i com a mínim podrem sortir al carrer lliurement.

 

Si aquesta reclusió no disminueix a poc a poc al llarg dels mesos, Espanya podrà experimentar una recessió econòmica tan greu o pitjor que durant la Guerra Civil Espanyola o el Franquisme. A més, si els nens o els adolescents no poden sortir de les seves cases quan les classes s'acabin, tindran el pitjor estiu de tots, i recordaran per sempre que en el 2020 van haver d'experimentar els problemes que ha ocasionat la pandèmia del coronavirus.

.

Alumne: Abed Gabriel Leon

Data: 2/5/20

Curs: 4rtB Olorda

Trimestre: 3

ARTICLE D’OPINIÓ

Les multes i les sancions penals pel COVID-19 són necessàries?

La forma més eficaç de què la gent no surti de les seves cases per qualsevol raó, són les  multes i sancions penals que interposen les autoritats. En Espanya ja tenim contades 6.500 arrestos i més de 720.000 multes que van de 601 a 10.400 euros. Però, són sempre necessàries aquestes sancions?

                                 

Per una banda, el fet del qual els policies multin aquells individus que no respectin el confinament és molt necessari. Ja que si una persona surt al carrer, podria posar en perill la seva salut i la dels altres. A més, les multes és una forma de què la gent prengui consciència que s'han de quedar en casa durant el confinament sense la necessitat de recórrer a la repressió o la violència.

 

Per altra banda, a vegades aquestes sancions poden excedir el límit, ja que a vegades la guàrdia civil pot empresonar a una persona si mostra una mínima resistència. Caldria dir també que posar moltes multes, provoca que diverses famílies tingui molt problemes econòmics, sobretot durant aquest confinament.

 

En conclusió, jo considero que aquestes penes que s'interposen són necessàries, ja que gràcies a elles, les xifres d'infectats i morts per coronavirus es redueixen molt. Però sempre s'ha de tenir un control, ja que quantes persones avui dia es poden permetre perdre 600 euros per sortir a fer un passeig?

1.jpg

Alumne: Abed Gabriel Leon

Data: 18/5/20

Curs: 4rtB Olorda

Trimestre: 3

Noticia publicada: 26 d'abril de 2020 per Claudia Rubio

Conclusió

article d’opinió: 24/05/2020 Marta Valero Rodriguez

Comunidad Valenciana pedirá pasar a fase 2 a partir del 1 de junio

 

 

 

 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest diumenge que el Govern Valencià demanarà aquesta setmana perquè la Comunitat Valenciana es traslladi a la fase 2 de l'escalada des de l' 1 de juny, ja que l'evolució de la pandèmia és "clarament positiva".

Em sembla una mica arriesgat perque mai se sap i em d’anar molt en compte amb això de pasar de fase perquè podem anar enrere per voler correr, si es veritat que poden estar evolucionant molt bé però com no tots anem al mateix ritme pot ser que e govern digui que no per que esperin a la resta de municipis que estan enrraderits en tema fases ja que s’han vist més afectats per anar tots evolucionant al mateix ritme encara que uns municipis puguin anar més depressa que altres. 

A més a més els avantatges que aconseguiran pasan de fase, un d'ells, és poder anar a altres municipis i si tots no anem a la par no ens servirà de res.

 

En conclusió consider-ho que no els hi serveix de res córrer ja que no hi haurà molt benefici i la gent el que vol veure és benefici ja que significa evolució.

video + noticia:

https://www.abc.es/espana/abci-comunidad-valenciana-pedira-pasar-fase-2-partir-1-junio-202005241606_video.html

Captura de pantalla (12).png
conclusió article d'opinió
00:00 / 00:10

Marta Carrasco Chiva

26-05-2020

Barcelona entra a la primera fase de la desescalada

Com tots sabem aquest dilluns per fi podrem sortir a fer més coses que només pasetllar al gos, comprar menjar o donar una volta. Al nostre govern ha decidit que el virus esta o suficient eradicat com per poder fer algunas tascas selectivas, com anar a la tintoreria, comprar roba, o anar a un bar. A primera vista aquesta decisió es fantastica per tots aquells que em passat tot aquest temps tancats a casa nostra i en aquest sentit crec que no hi ha ningú disgustat amb la noticia. El problema es presenta cuant fem un análisis mes complet de la situació ja que aquest intent de reactivar la economia del país no sera força gran com per reparar tota la crisis que a portat el confinament. El sacrifici que hem fet en pos d’acabar amb el virus probablement no a servit de res, perquè el govern a vist que aquest confinament no era viable i a tingut que començar la desescalada força ràpid, el problema es que a lo millor la gent no esta preparada per fer una desescalada, bàsicament perquè desde que es pot sortir amb horari limitat la gent a estat sortint quant a volgut, i la veritat és bastant obvi que a partir d'avui amb l’arribada de la primera fase la gent fara todavía mes al que vol. En conclusió ningú sap que era el millor per el pais, fer el confinament o no, encara així l'em fet per res, perquè ara la gent farà al que vol i per això el virus es tornarà a propagar igual i habrem sacrificat la nostra economia per a res.

imagen.jpg
Conclusió
bottom of page